Merhaba bugün simetri tasarımlar hakkında yazmak istedim Mimarlar neden simetriden kaçınır simetri iyimi kötü mü? Karar sizim, geçtiğimiz günlerde yaptığım bir tasarım da müşterim sürekli olarak simetri olan tasarımlar yapmamızı benimde bu konuda zorlanmam hasebi ile geçmişte kendimi nasıl simetriden uzaklaştırdığım bilmiyorum, Kendime çok sormuştum simetri iyi mi kötü mü diye şimdi sizlere soruyorum sizce?

Mimarlığı bir meslek olarak yapabilen tek canlı insan ve insan kendi hayal gücü ve istekleri doğrultusunda kendi çevresini bilinçli olarak değiştirebilen veya doğaya karşı durma ‘ego’suyla donanımlı tek canlı aynı zamanda.

Simetrinin doğada bir gücü var, yaşamlarını devam ettirebilmek, hareket ederek bir yerden bir yere sapma yapmadan, yuvarlanmadan ulaşabilmek için, rüzgar gibi tabiat olaylarına karşı dengesini koruyabilmek için ve hatta yapılan araştırmalara göre karşı cinsiyete çekici gelerek soyunu sürdürebilmek için doğadaki canlılar simetrinin gücüne muhtaç.

Ancak, bu düzeni kendisi de bir simetrik canlı olmasına karşın, kendi beynini kullanarak yıkabilen, değiştirebilen tek canlı olan insan bundan bir egemenlik, üstünlük hazzı duyabilen de tek canlı aynı zamanda. Ve bu üstünlüğünü yaşatıp, çevresine farklılığını hissettirmeği seviyor, istiyor, bilinçli olarak bu gücünü sergilemek istiyor. Buna da biz en basit tarifiyle sanat diyoruz, mimari dahilinde veya dışında, ve gözümüze hoş gelenleri de yücelterek bu karşı duruşu destekliyoruz. Çünkü aynı ego bizde de var ve bizim bu yönümüzü besleyen ürünleri desteklemek 

‘kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor’.

Ve her ne kadar simetri mimarlığa klasik çağın dengesini, estetiğini, gücünü ve otoritesini hissettirebiliyorsa da, mimar elindeki yaratıcı gücü, hükmetme becerisini kendi lehine kullanmayı tercih ediyor. Doğanın sürekli farklı bir yerinde olmak, insan olmasının getirdiği gücü kullanmak için.

Kısaca oğadaki yaratıklar simetrik. İnsan simetrik, bir simetri ekseni keser insanı, bir yaprağı, bir hayvanı, bir kuşu… Peki dedim doğa simetrikse ve objeyi simetrik meydana getirdiyse , neden mimarlık bu oranları sevmiyor, simetriden kaçıyor?

Sonra anatomiyi düşünmeye başladım. İnsan dışarıdan simetrik görünüyor ama , aslında değil, kalbi solda… İçerden bir şeyler simetriyi bozuyor yani… Fakat diğer bir organ içsel dengeyi sağlıyor… Yani bir denge söz konusu simetriden önce… Denge kurulduğunda tarasım doğru işlemeye başlıyor…

Simetriyi ne takıntıya dönüştürmeli ne de korkmalı bence. Bakıyorum kullandığım Mouse simetrik, çok ta güzel, monoton değil, Bence simetri korkusu , bir saplantı. Neden simetrik olduğuna altı dolu bir cevap verebilecek her bina estetik açıdan tatmin edici olabilir bence.

Radyal Simetri

Radyal simetri, bir merkez ve etrafını saran bir tekrarlayan veya sürekli bağlam anlamına gelir. Birçok işlevsel yapı, tahkimat ve stadyum gibi radyal simetriyi kullanır. Ek olarak, radyal yapılar bir yerin merkezi alanını vurgular. Örneğin, Roma’daki Pantheon daireseldir ve imparator kubbenin tepesindeki dairesel yapı olan yapının oculus’u altındaki tahtına oturdu. Benzer şekilde, İtalya’daki Vatikan Şehri’nde radyal olarak simetrik bir kubbe olan St. Peter’in gölgesi, büyük katedralde ibadet merkezidir.

Yapısal organizasyonda ikili simetri

İki taraflı simetri, eksenel bir uzay organizasyonu oluşturur. Washington’daki alışveriş merkezi, Capitol’ü ziyaretçileri Lincoln Anıtı’na götüren iki taraflı simetriktir. Dahası, birçok kilise ve banka güç ve ihtişamı vurgulayan iç ve dış ikili simetriye sahiptir. Ek olarak, geleneksel Roma ve Çin evleri iki taraflı simetriktir ve merkezi avlulara vurgu yapar ve bir bağlantı duygusu uyandırır.

Ayrıntılar ve yüzeylerde iki taraflı simetri

Detaylar ve mimari elemanlar genellikle uzayda uyum ve düzen oluşturmak için iki taraflı simetriye sahiptir. İç yükseltiler, kapılar ve koridorlar ve uzaysal hacimler genellikle asimetrik yapılarda bile simetriktir. Sir John Soane’nin Londra’daki evi asimetrik, ancak tüm iç mekanlar iki taraflı simetrik. Benzer şekilde, Le Corbusier ve Frank Lloyd Wright’ın evlerinin çoğu yerel olarak simetrik, fakat genel olarak asimetriktir. Ek olarak, mobilya ve dekorasyon, mükemmel simetrik değilse, bilateral olarak simetrik elemanlara sahiptir.

Birçok kişi için simetri önemlidir. Yani her şeyin düzenli görünmesini severler. Bu tamamen anlaşılabilir bir şey. Çünkü simetri, sizi kendine çeker. Dengeli, düzenli ve şık bir görüntü yaratır. Simetriyi seviyor ve mekânın referans almanız gereken odak noktasını da biliyorsanız şanslısınız. Tüm eşyaları odak nokta etrafında konumlandırarak tam da istediğiniz gibi bir iç mimari tasarım oluşturabilirsiniz. Yine de mekânın fazla kibirli görünmemesini sağlamak için bazı eşyaları simetrik yerleştirmemenizde fayda var. Zemin lambaları, tablolar ya da yastıklar ile ufak da olsa asimetri ekleyin.

Kaynak: Simetri